Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z brokułami, fetą, kiełbasą i papryką czerwoną

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
margaryna 80 g
jajko
śmietana 1 łyżka
sól szczypta

nadzienie

brokul swiezy 500 g
ser feta 150 g
kiełbasa 200 g
oliwki czarne 10 sztuk
papryka czerwona duża 1/2
ser żółty 100 g
śmietana 150 g
jajko
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Porada

Tartę przed podaniem dekorujemy pomidorkami truskawkowymi i rukolą.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z brokułami, fetą, kiełbasą i papryką czerwoną

do dekoracji:
pomidorki truskawkowe
rukola

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 14 minut (bez termoobiegu).

Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy w gorącej, osolonej wodzie około 2 minuty, osączamy. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Ser feta kroimy w kostkę, oliwki na pół. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach (trochę odkładamy do posypania tarty). Resztę sera łączymy ze śmietaną, jajkiem, solą i pieprz i dokładnie mieszamy (soli nie dajemy zbyt dużo, gdyż ser feta jest też słony).
Na podpieczonym cieście wykładamy kiełbasę, ser feta, następnie rozkładamy brokuły, posypujemy połową papryki. Polewamy sosem i układamy oliwki i pozostałą paprykę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut ( przez 20 minut z termoobiegiem). Gdyby brokuły się za bardzo przypiekały, wierzch tarty możemy przykryć folią aluminiową. Gotową tartę posypujemy pozostałym startym na tarce serem żółtym i wkładamy do wyłączonego, gorącego piekarnika, by ser się rozpuścił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak