Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna biała kiełbasa

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1,5 kg
chudy boczek 1,2 kg surowy
woda zimna 500 ml
Majeranek suszony Prymat 6 łyżeczek
Rozmaryn suszony Prymat 1/3 łyżeczki
Sól ziołowa jodowana Prymat 30 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 25 g
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczka
czosnek 4 zabki

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna biała kiełbasa

Kroki postępowania

1
Łopatkę wieprzową kroimy w mniejsze paski,
Krok 1 - Wielkanocna biała kiełbasa  foto
3
Boczek surowy również kroimy w paski
Krok 2 - Wielkanocna biała kiełbasa  foto
4
mielimy w maszynce do mięsa (użyłam średniego sitka),
Krok 3 - Wielkanocna biała kiełbasa  foto
5
dodajemy przyprawy - sól ziołową, sól morską, pieprz, majeranek oraz rozmaryn.
Krok 4 - Wielkanocna biała kiełbasa  foto
6
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa.
Krok 5 - Wielkanocna biała kiełbasa  foto
7
Całość wyrabiamy dolewając zimną wodę. Mięso ma uzyskać konsystencję zwartą nie luźną. Wyrabiamy około 25 minut do dokładnego połączenia składników.
Krok 6 - Wielkanocna biała kiełbasa  foto
8
Jelita naturalne - około 6-7 metrów, przekładamy do wody i moczymy je około 10 minut.
Krok 7 - Wielkanocna biała kiełbasa  foto
9
Następnie na maszynkę do mielenia mięsa nakładamy nasadkę masarską i naciągamy flak, nabijamy masą kiełbasianą.
Krok 8 - Wielkanocna biała kiełbasa  foto
10
Skręcamy niewielkie kiełbaski.
Krok 9 - Wielkanocna biała kiełbasa  foto
11
W dużym garnku grzejemy wodę do temperatury około 75-80 stopni Celsjusza i przez 30 min parzymy kiełbaski - pamiętajmy by się nie zagotowały, woda ma mieć stałą temperaturę. Parzymy pod przykryciem.
Krok 10 - Wielkanocna biała kiełbasa  foto
12
Wyciągamy kiełbaski i podajemy.
Krok 11 - Wielkanocna biała kiełbasa  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 24.04.2014 09:04
Bardzo smaczna, pyszności:))
Gracer 22.04.2014 19:37
super kiełbasa
Poison1988 20.04.2014 11:41
swojska kiełbaska - aż zazdroszczę :) cudo! :)
MagdaXXX 18.04.2014 15:23
gratuluję że sama zrobiłaś białą kiełbaskę musi byc przepyszna
sara1 18.04.2014 15:08
pysznie i smacznie wygląda
Beatris 18.04.2014 12:14
Kusi mnie zrobienie takiej kiełbaski, wspaniała:)
Megg 18.04.2014 09:48
bardzo apetyczna kiełbaska
Pani Domu 18.04.2014 07:58
swoja zawsze najsmaczniejsza
fotoviderek 18.04.2014 07:38
Nie ma to jak kiełbasa zrobiona własnoręcznie :)
Christopher 17.04.2014 23:17
Dobry sposób na smaczna kiełbaskę.
Gabi44 17.04.2014 22:46
I rzeczywiście,wiem co jem!
ben-ka 17.04.2014 21:52
I przynajmniej wiesz co jesz:)
Konczi 17.04.2014 17:35
Polecam białą parzoną wielkanocną kiełbasę
pawel123 17.04.2014 17:28
pychotka mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak