Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka wielkanocna ucierana z cytrynową nutą

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 2 szklanki
masło 1/2 kostki
olej 1/2 szklanki
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
skórka z cytryny 2 łyżeczki kandyzowanej
sok z cytryny 1/2 sztuki
jajko 6 sztuk
rodzynki 100 gram

Polewa

masło 1/2 kostki
cukier 6 łyżek
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka wielkanocna ucierana z cytrynową nutą

Masło ucieram z cukrem na puch, dodaję olej i ponownie ucieram na gładką masę. Dodaję żółtka, potem sok z cytryny i kandyzowaną skórkę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i wsypuję do masy. Wszystko dokładnie mieszam. Na końcu ubijam białka na sztywną pianę, daję do ciasta i łączę ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Do ciasta wsypuję rodzynki, delikatnie przemieszam i przekładam do formy z kominkiem. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 min. Po upieczeniu wystudzoną babkę smaruję polewą czekoladową, której składniki podgrzewam na małym ogniu, aż połączą się ze sobą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 18.04.2014 16:21
mniam, pyszna :)
sara1 18.04.2014 15:10
idealna na Wielkanoc pysznie wygląda
everay 18.04.2014 11:14
śliczna babka
Aannkaa82 17.04.2014 18:14
Świetna babeczka,
agnieszka214 17.04.2014 16:44
pyszny kawałek ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak