Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pstrąg pieczony w soli

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg patroszony 2 sztuki ryby
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 kg
limonki 1-2 sztuki
natka kolendry 1 pęczek
oliwa 1/4 szklanki (oliwa extra)
posiekana zielenina dekoracja

Przepis i sposób przygotowania na: pstrąg pieczony w soli

Kroki postępowania

1
Można użyć każdy wypatroszony rodzaj ryby w całości.
Pstrągi wypatroszone opłukać.
Pokroić limonki w plastry, opłukać kolendrę lub inne zioła.
Kolendrą i limonkami nadziać ryby.
Krok 1 - pstrąg pieczony w soli foto
2
Sól morską gruboziarnistą wymieszać z odrobiną zimnej wody.
Następnie na dno emaliowanej blachy lub w innego naczynia żaroodpornego wysypać warstwą soli. Na nią ułożyć ryby i przykryć grubą warstwą soli.
Płetwa ogonowa czy głowa może wystawać, gdyż i tak się ich nie je.

W niektórych przepisach można spotkać wersję soli wymieszanej z ubitymi białkami. Białka dodaje się dla zwiększenia "lepkości" soli. Bez też sól ładnie przywiera.
Krok 2 - pstrąg pieczony w soli foto
3
Naczynie z rybami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 do 40 minut. Sól się lekko zrumieni.
Krok 3 - pstrąg pieczony w soli foto
4
Sól twardnieje podczas pieczenia, po wyjęciu z piekarnika za pomącą noża i łyżki należy odłupać ją od ryby.
Krok 4 - pstrąg pieczony w soli foto
5
Rybę przed podaniem polać oliwą, posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Posypać pieprzem. Solić nie trzeba, sól przechodzi do mięsa ryby do odpowiedniego stopnia nasycenia. Na pewno nie będzie za słona.
Te niebieskie kwiatki to ogórecznik.
Smacznego.
Krok 5 - pstrąg pieczony w soli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 14.02.2015 15:25
przepiękna rybka,szkoda ją zjeśc
olkaaa 08.05.2014 07:35
uwielbiam pstrąga
Christopher 25.04.2014 22:13
Rybka pysznie przyrządzona.
Beata999 25.04.2014 22:05
Piękny pstrąg.
Katarzyna/kate1980 25.04.2014 22:01
jak tylko będę miała świeżego pstrąga skorzystam z przepisu
Kejti 25.04.2014 19:14
Uwielbiam pstrągi,a ten wygląda pysznie i zgłodniałam :-)
luna76 25.04.2014 19:00
Pięknie się prezentuje :)
Katarzyna59 25.04.2014 18:37
wspaniała rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak