Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

WIELKANOCNY ŻUREK Z JAJKIEM,BIAŁĄ KIEŁBASĄ I CHRZANEM

5.0
(47)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa biała 700 gram
bulion warzywny 2,5 litra
jajko ugotowane na twardo 6 szt
Chrzan śmietankowy Smak 3 łyżki
zakwas żytni 1/2 litra
śmietanka kremowa 125 ml
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 szt
sól do smaku

Porada

Ilość dodawanego zakwasu żytniego możemy zmniejszyć lub zwiększyć,zależnie od upodobań czy lubimy żurek bardziej czy mniej kwaśny.

Przepis i sposób przygotowania na: WIELKANOCNY ŻUREK Z JAJKIEM,BIAŁĄ KIEŁBASĄ I CHRZANEM

Bulion warzywny zagotować z dodatkiem liści laurowych i ziaren pieprzu.Do bulionu włożyć białą kiełbasę parzyć na małym ogniu przez 25 minut.Wyjąć kiełbasę z wywaru zdjąć z niej skórę(jeżeli ktoś jada białą ze skórą można nie zdejmować) i pokroić w plastry.Tak przygotowaną kiełbasę włożyć ponownie do gotującego się wywaru,dodać zakwas żytni i poczekać aż całość się zagotuje.Teraz dodać chrzan,roztarty w dłoniach tymianek i majeranek oraz wlać słodką kremową śmietankę i gotować wszystko przez 5 minut na końcu doprawić całość solą do smaku.Gotowy żurek przelać na talerze,ułożyć na nim ugotowane jajka pokrojone na ćwiartki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 26.04.2014 16:52
talki żurek to ja lubię :)
Kejti 25.04.2014 20:58
Wspaniały żurek :-)
adelajda 25.04.2014 16:36
smaczny żurek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak