Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żołądki w sosie

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żołądki drobiowe 50 dkg
bulion drobiowy 1/2 l
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
olej do smażenia
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
mąka pszenna 1 czubata łyżka
masło 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Żołądki w sosie

Kroki postępowania

1
Żołądki dokładnie oczyścić i umyć, przełożyć do garnka, zalać bulionem i zagotować. Gotować ok. 1 godzinę, a następnie wyjąć je z wywaru i pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 1 - Żołądki w sosie foto
2
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju.
Krok 2 - Żołądki w sosie foto
3
Dodać do tego pokrojone żołądki, wymieszać, chwilę podsmażać.
Krok 3 - Żołądki w sosie foto
4
Do żołądków dodać zioła i przyprawy, oprószyć je mąką. Wymieszać.
Krok 4 - Żołądki w sosie foto
5
Wlać do nich pół szklanki zimnej wody, ponownie wymieszać. Wlać bulion, w którym gotowały się żołądki, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu.
Krok 5 - Żołądki w sosie foto
6
Zdjąć patelnię z ognia. Do żołądków dodać masło.
Krok 6 - Żołądki w sosie foto
7
Delikatnie mieszać, aż masło się rozpuści i połączy z sosem.
Krok 7 - Żołądki w sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak