Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z konfiturą karmelowo- kawową, kajmakiem oraz migdałami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Konfitura karmelowo- kawowa

jabłka 4 szt
gruszki 2 szt
cukier 1/2 szkl
woda 8 łyżek
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki

Kruche babeczki

mąka pszenna 2 szkl
margaryna 150 g
cukier 3 łyżeczki
żółtko jajek 3 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

dodatki

masa kajmakowa 1 puszka
migdały w płatkach 1 opakowanie
rodzynki 1 opakowanie

Porada

Pilnujemy swojej babeczki, pałaszujemy i sięgamy po kolejną nim nas ktoś ubiegnie! Słodkości!

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z konfiturą karmelowo- kawową, kajmakiem oraz migdałami

Konfitura karmelowo- kawowa*
(przepis własny)


1. Przygotuj owoce.

Obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka podlewając je odrobiną wody. Gotujemy je kilkanaście minut, aż owoce będą miękkie i zmniejszą swoją objętość. (Proces należy powtórzyć następnego dnia, gotując owoce kilka minut- wersja dla cierpliwych, pozostałe łakomczuchy zadowolą się wersją owocowego jednodniowego ekspresu :) )

2. Karmel :)


Dla tych wszystkich, którzy jeszcze nie robili karmelu! Przygotuj garnek, który możesz spisać na straty w przypadku karmelowej klęski, ale spokojnie, ryzyko porażki jest wpisane w kuchenny żywot, a sukces pochłania zwykle kilka spalonych garnków tudzież patelni i na takie poświęcenie winien być gotów każdy żądny kulinarnych przygód :) Ekscytacja? Adrenalina? Na wszelki wypadek radziłabym ubezpieczyć mieszkanie, a teraz do boju!


Wsyp cukier do garnka, dodaj (3-4 łyżki) wodę, pomieszaj i gotujemy.

Ważne! Podczas robienia karmelu nie mieszamy go łyżką, bowiem karmelizujący się cukier osadzi się na łyżce i brzegach garnka, a szorowanie i doprowadzenie go do stanu "before" graniczy z cudem, wymaga determinacji i muskułów (chyba, że chcesz wyrzeźbić ramiona, polecam!)


Cukier połączony z odrobiną wody będzie wrzał i zmieni swoją konsystencję oraz kolor, z białego na "złocisty miód". Zezłocony karmel możesz w celu wyrównania kolorytu zamieszać, ale tylko poruszając garnkiem. Gotowy karmel o charakterystycznym zapachu przelewamy na przygotowane uprzednio owoce.

3. Do owoców z karmelem wsypujemy kawę rozpuszczalną, energicznie mieszamy i chwilę podgrzewamy, tak by kawa rozpuściła się w karmelowo- owocowej masie. Zestawiamy i studzimy.

Aromat karmelowo- kawowy grozi opętaniem i natrętnymi myślami: zjedz mnie! Należy z nimi walczyć i pozwolić kawie przeniknąć pomiędzy owoce skąpane karmelem przez co najmniej 24h. Po tym czasie konfitura jest gotowa do spożycia :)


W przypadku, gdy chcemy ją przechowywać dłużej, należy gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonego słoiczka, zakręcić i pasteryzować kilka minut. Postępujemy tak jak w przypadku pasteryzacji innych przetworów owocowych.

* podane składniki wypełnią jeden słoiczek o poj. 200ml

Kruche babeczki
(12 szt, przepis własny)

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.

2. Ciastem wylepiamy foremki na babeczki (można użyć formy na muufiny, ja tak zrobiłam). Pamiętamy, żeby nakłuwać widelcem ciasto nim włożymy babeczki do piekarnika.

3. Pieczemy 180 st/ 20-30' (do suchego patyczka)

4. Wyjmujemy, wykładamy z formy babeczki, studzimy na kratce.

Dekoracja - najprzyjemniejszy moment, poza degustacją :)

Na upieczoną babeczkę wykładamy i rozsmarowujemy:

- łyżeczkę konfitury karmelowo- kawowej
- łyżeczkę masy kajmakowej
- posypujemy migdałami i rodzynkami

Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 24.04.2014 16:56
cudnie wyglądają
Ania84 24.04.2014 16:47
można ślinotoku dostać :) pyyyyycha
Wiktoria29 24.04.2014 15:44
obłędne, mniam
kasiaw 24.04.2014 13:20
Wyglądają pysznie koniecznie muszę zrobić takie
luna76 24.04.2014 13:04
to musi być niebiański smak !!!
Sylwia26 24.04.2014 12:43
ale pyszności
Kuchenka 24.04.2014 12:23
coś wspaniałego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak