Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną na zakwasie

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa 100 gram
mąka pszenna 300 gram
mąka żytnia 100 gram
zakwas żytni 150 gram
kasza gryczana 100 gram
woda 300 gram
drożdże 15 gram
sól 1 łyżeczka
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka

Porada

Kasza gryczana jest zupełnie niewyczuwalna, a sprawia, że chleb jest wilgotny, ale nie jest zbity. Pozostaje świeży nawet na trzeci dzień po upieczeniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną na zakwasie

mąka orkiszowa typ 2000 - 100 g
mąka pszenna typ 750 - 300 g
mąka żytnia typ 720 - 100 g
aktywny zakwas żytni – 150 g
ugotowana kasza gryczana – 100 g
woda – 300 ml
świeże drożdże – 15 g
sól – 1 łyżeczka
czarnuszka – 1 łyżeczka

Dokarmiony 10-12 godzin wcześniej zakwas żytni wymieszać z wodą, drożdżami, mąką, solą i czarnuszką. Wyrobić długo i dokładnie ciasto mikserem. Odstawić na 15 minut.

Dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę gryczaną i ponownie bardzo dokładnie wyrobić ciasto mikserem.

Ciasto przełożyć do miski spryskanej olejem, nakryć folią spożywczą i odstawić na około 2 godziny do wyrastania. Ciasto musi wyraźnie zwiększyć swoją objętość.

Następnie uformować bochenek i przełożyć do foremki o wymiarach 36x8,5 cm. Foremkę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 90 minut do ponownego wyrastania.

Wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut z parą. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze 30 minut.

Upieczony chleb wyjąć na kratkę kuchenną do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

slodkieniebo 15.10.2015 11:10
Chleba z kasza jeszcze nie próbowałam :)
ben-ka 17.08.2014 09:23
Zjadłabym z apetytem.
anemon 17.05.2014 21:30
Bardzo Wam dziękuję.
caralajna 08.05.2014 06:53
nie ma to jak domowy chleb na zakwasie... miodzio :)
Alex_M 02.05.2014 13:38
Anemon, chleb wyszedł Ci cudnie! :):)
mysza75 01.05.2014 12:18
mega pyszny chlebek i jaki zdrowy do tego
Kejti 25.04.2014 19:21
Fajny chlebek :-)
anemon 25.04.2014 10:45
Basiu znam doskonale to uczucie, sama też nie mogłam się zabrać za zrobienie zakwasu, ale pomogło mi ciągle dopingowanie do jego zrobienia przez @Alex_M. I zrobiłam, a teraz żałuję, że tak długo zwlekałam. Trzymam kciuki i namawiam.
barbara11561 24.04.2014 12:14
Jeszcze z kaszą chleba nie piekłam,ale najpierw muszę zrobić swój zakwas.Już długo się zabieram za jego zrobienie,może Twój chlebek mnie zmobilizuje??
anemon 24.04.2014 12:13
Bardzo Wam dziękuję i oczywiście polecam przepis.
ben-ka 24.04.2014 10:10
Chlebek to Ty piec potrawisz,wiem coś o tym:)pychotka!
dwa pokoje z kuchnią 24.04.2014 08:34
rewelacja!
IZABELA29 24.04.2014 08:30
mniam apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak