Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni razowy z płatkami owsianymi

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 30 dag
mąka żytnia 80 dag
płatki owsiane 20 dag
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
Czarnuszka nasiona Prymat 0,5 łyżeczki
siemię lniane 5 dag
słonecznik łuskany 10 dag
woda letnia 600 ml
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni razowy z płatkami owsianymi

W plastikowej misce umieszczamy 15 dag aktywnego zakwasu chlebowego, 50 dag mąki żytniej razowej i 300 ml letniej wody. Składniki mieszamy, przykrywamy czystą ściereczka i odstawiamy na minimum 8 godzin. Po tym czasie dodajemy resztę składników: 15 dag zakwasu, 30 dag mąki żytniej razowej, 20 dag płatków owsianych, 2 łyżki soli morskiej, 0,5 łyżeczki czarnuszki, 5 dag siemienia lnianego, 10 dag słonecznika i 300 ml letniej wody. Całość mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy prodiża. Ciasto chlebowe przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsc na ok. 3 godziny. Wyrośnięte ciasto chlebowe nacinamy w kilku miejscach i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (temp ok. 200 st. C). Pieczemy 50 min po czym otwieramy na chwilę piekarnik i zmniejszamy temp. Do 160 st. C, pieczemy jeszcze 40 min. Po tym czasie wyjmujemy chleb na kratkę i studzimy w temp. pokojowej. Gdy chleb zupełnie ostygnie możemy go kroić. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak