Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z grzankami po litewsku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na zupę

grzyby suszone 1/2 szklanki
marchewka 1 szt.
seler 1/2 szt.
pietruszka 1 szt.
cebula biała 1 szt.
masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
sól do smaku
pieprz
woda 3 litry

Składniki masy na grzanki

bułka 3 szt.
masło 1 łyżka
cebula 1 szt.
żółtko jajek 1 szt.
jaja 1 szt
śmietana 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z grzankami po litewsku

Kroki postępowania

1
Wykonanie zupy:
Warzywa obrać, pokroić, zalać wrzątkiem, dodać przyprawy, grzyby( wcześniej namoczone)- ugotować. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić wywarem i połączyć z zupą- następnie zagotować.

Wykonanie masy grzybowej:
Wyjąć połowę grzybów z wywaru, zmielić razem z przysmażoną cebulą na maśle, przyprawić do smaku, dodać bułkę tartą, śmietanę i żółtko.
Krok 1 - Zupa grzybowa z grzankami po litewsku foto
2
Otrzymaną masą grzybową smarować plastry bułki, wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i zapiec na blaszce wysmarowanej masłem do zrumienienia. Gotowe grzanki podawać osobno do zupy.
Krok 2 - Zupa grzybowa z grzankami po litewsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 22.04.2014 20:26
apetyczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak