Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysta babka cytrynowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 g
cukier 1 i 1/3 szklanki
jaja 5 szt
mąka pszenna 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
napój gazowany 200ml Sprite
sok z cytryny sok z 1 cytryny
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysta babka cytrynowa

Kroki postępowania

1
Do miski wrzucić masło ogrzane do temperatury pokojowej. Dodać cukier.
Krok 1 - Puszysta babka cytrynowa foto
2
Zmiksować na puszystą biała masę.
Krok 2 - Puszysta babka cytrynowa foto
3

Dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując.
Krok 3 - Puszysta babka cytrynowa foto
4

Następnie mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać połowę do miski, zmiksować.
Krok 4 - Puszysta babka cytrynowa foto
5

Wsypać resztę mąki, wlać Sprite z sokiem z cytryny i zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia się składników.
Krok 5 - Puszysta babka cytrynowa foto
6
Wlać do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 40-45 minut.
Krok 6 - Puszysta babka cytrynowa foto
7

Następnie wyjąć, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i pokroić w plastry. Podawać.
Krok 7 - Puszysta babka cytrynowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 23.04.2014 19:47
apetyczna babka
Magula 22.04.2014 09:16
Uwielbiam takie babki
Krystyna32 22.04.2014 06:52
pyszna babka
Jadwiga/Jaga85 21.04.2014 21:42
Uwielbiam cytrynowe babki!!!!!!!!!
Czyki 21.04.2014 20:41
Fajna babka u fajnej Babki: )ja zawsze smacznie:)
Aleksandra/Olcia 21.04.2014 19:29
bardzo apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak