Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z zielonym groszkiem i kurkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto 1/2 opakowania
groszek zielony 1/2 opakowania
szalotka 1
natka pietruszki
bulion drobiowy
Pieprz zielony ziarnisty Prymat
wino białe wytrawne
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
oliwa
parmezan starty

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z zielonym groszkiem i kurkami

Kroki postępowania

1
Na oliwie musimy zeszklić posiekaną w kostkę szalotkę i wsypujemy do niej nasz ryż - ja miałam oryginalny arborio. Lekko prażymy ryż i dolewamy wino, mieszamy czekając aż ryż wchłonie nasze wino
Krok 1 - Risotto z zielonym groszkiem i kurkami foto
2
polewamy bulionem drobiowym bądź warzywnym i dodajemy mrożony groszek. Znów czekamy aż ryż wchłonie nasz bulion (ciągle mieszamy)
Krok 2 - Risotto z zielonym groszkiem i kurkami foto
3
Dodajemy nasze grzybki (ja miałam mrożone kurki, które wcześniej rozmroziłam), wrzucamy do naszego risotta, znów polewamy odrobiną bulionu i mieszamy.
Krok 3 - Risotto z zielonym groszkiem i kurkami foto
4
W moździerzu ucieramy zielony pieprz na miazgę. Dodajemy do naszego risotta, doprawiamy także solą - i mieszamy dopóki ryż będzie al dente.
Krok 4 - Risotto z zielonym groszkiem i kurkami foto
5
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i starty na małych oczkach parmezan. Smacznego :)
Krok 5 - Risotto z zielonym groszkiem i kurkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

votus 01.07.2014 16:21
bardzo smaczne
IwonaDD 21.04.2014 10:31
pyszne danie
Renata9 20.04.2014 20:11
jakie smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak