Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z kiełkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron 10 dkg
czosnek 3 ząbki
cebula 1/2 sztuki
papryczka chili 1/2 sztuki
olej do smażenia
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 do smaku
kiełki 100 g
kapusta pekińska 1/2 szklanki
śmietana kremówka 1/4 szklanki
woda 1/4 szklanki
natka pietruszki
żółty ser 1 wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z kiełkami

Kroki postępowania

1
Makaron (dowolny drobny) ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić.
Krok 1 - Makaron z kiełkami foto
2
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). Cebulę, czosnek i papryczkę zeszklić na oleju.
Krok 2 - Makaron z kiełkami foto
3
Dodać do tego kiełki (użyłam kiełek na patelnię) i poszatkowaną kapustę. Smażyć ok. 3 minuty, co chwilę mieszając.
Krok 3 - Makaron z kiełkami foto
4
Dodać trochę soli i pieprzu, wlać śmietanę i wodę. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia tak długo, aż prawie cały płyn odparuje.
Krok 4 - Makaron z kiełkami foto
5
Dodać ugotowany makaron, wymieszać, chwilę razem podsmażać.
Krok 5 - Makaron z kiełkami foto
6
Na koniec zdjąć patelnię z ognia i dodać posiekaną natkę, wymieszać.
Krok 6 - Makaron z kiełkami foto
7
Makaron podzielić na porcje. Każdą porcję makaronu posypać odrobiną startego na tarce o drobnych oczkach żółtego sera.
Krok 7 - Makaron z kiełkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak