Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś duszony w białym winie w cukinowym płaszczyku

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś filet 2 porcje
pesto 2 łyżki
cukinia 1
wino białe wytrawne 8 łyżek
sól
pieprz
sok z cytryny

Porada

Resztę cukini kroimy w paski i dusimy również w winie, podajemy jako dodatek do obiadu.

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś duszony w białym winie w cukinowym płaszczyku

Kroki postępowania

1
Filet myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Wierzch smarujemy dowolnym zielonym pesto (ja użyłam migdałowego z natką pietruszki i skórką z cytryny) .
Krok 1 - Łosoś duszony w białym winie w cukinowym płaszczyku foto
2
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie podłużne plasterki, najlepiej obierakiem do warzyw. Owijamy filety.
Krok 2 - Łosoś duszony w białym winie w cukinowym płaszczyku foto
3
Mieszamy 8 łyżek wina z 6 łyżkami wody. Zagotowujemy i dodajemy łososia. Dusimy na małym ogniu ok 10 min.
Krok 3 - Łosoś duszony w białym winie w cukinowym płaszczyku foto
4
Łososia podajemy z makaronem, na surówce z czerwonej kapusty.
Krok 4 - Łosoś duszony w białym winie w cukinowym płaszczyku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 11.09.2015 20:43
ciekawe roladki :)
JulkaTomeczek 15.08.2015 10:33
Ale bym zjadła takiego łososia
DorotaZ 13.04.2014 21:20
Nic dodać nic ująć:) Rewelacja:)
Konczi 13.04.2014 13:14
to coś dla mnie - świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak