Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomarańczowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcze 4 sztuki
cukier waniliowy 32 g
cukier 5 łyżek
masło 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomarańczowy

Pomarańcze obrać i wyfiletować. Robić to nad miską, żeby nie stracić soku. Z pozostałości pomarańczy wycisnąć cały sok. Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać, aż cukier zacznie się topić i zmieniać kolor na złoty. Do karmelu dodać cząstki pomarańczy razem z sokiem. Gotować tak długo, aż karmel się rozpuści. Następnie przelać pomarańcze razem z płynem do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem.
Do gorącej masy dodać masło.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 14.04.2014 09:10
Sos ma konsystencję gęstej śmietany:)
barbara11561 13.04.2014 15:13
świetny sos do deserów
Aannkaa82 13.04.2014 14:25
Świetny pomysł, ja mam tylko pytanie czy sos jest gęsty czy raczej nie?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak