Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb razowy z ziarnami

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka razowa 500 g. pszenna typ 2000
drożdże 20 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
oliwa 3 łyżki
pestki dyni 1 garść
pestki słonecznika 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: chleb razowy z ziarnami

Kroki postępowania

1
Drozdże pokruszyć i zormieszać z cukrem i łyżką ciepłej wody.
Krok 1 - chleb razowy z ziarnami foto
2
Do miski wsypać mąkę, sól i ziarna. Wymieszać.
Krok 2 - chleb razowy z ziarnami foto
3
Do mąki wlać rozpuszczone drożdże i dwie szklanki ciepłej wody. Zagnieść gładkie ciasto.
Krok 3 - chleb razowy z ziarnami foto
4
Ciasto przłożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką keksówki. Przykryc i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Krok 4 - chleb razowy z ziarnami foto
5
Wyrosniete ciasto wstawic do zimnego piekarnika. Nastewić temperaturę na 225 stopni i piec około 40-45 minut.
Po upieczeniu natychmiast wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Krok 5 - chleb razowy z ziarnami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 13.04.2014 09:39
piękny chlebek
Lidzia 13.04.2014 06:53
Domowy razowiec - mniam.
norweska20 13.04.2014 00:12
domowy chlebek- pycha
patryska76 12.04.2014 20:45
Nie ma to jak taki domowy chlebuś :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak