Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser pomarańczowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
serek waniliowy 300 g
brązowy cukier 2 czubate łyżki
pomarańcze 3 sztuki
masło 1 czubata łyżka
mleko 3,2% 150 ml
krem waniliowy 1 opakowanie
czekolada w młnku wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Deser pomarańczowy

Kroki postępowania

1
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić.
Krok 1 - Deser pomarańczowy foto
2
Do miski przełożyć 250 g serka waniliowego. Dodać do niego tężejącą galaretkę.
Krok 2 - Deser pomarańczowy foto
3
Dokładnie wymieszać, rozlać do 4 wysokich szklanek, odłożyć do lodówki do stężenia.
Krok 3 - Deser pomarańczowy foto
4
Pomarańcze obrać, wyfiletować, odsączyć (sok można wypić). 8 cząstek pomarańczy odłożyć.
Krok 4 - Deser pomarańczowy foto
5
Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Podgrzewać, aż się stopi.
Krok 5 - Deser pomarańczowy foto
6
Do karmelu wrzucić cząstki pomarańczy. Smażyć, co chwilę delikatnie mieszając,aż karmel się rozpuści i prawie cały płyn odparuje.
Krok 6 - Deser pomarańczowy foto
7
Patelnię zdjąć z ognia. Do pomarańczy dodać masło, wymieszać dokładnie, żeby wszystko się połączyło, ostudzić.
Krok 7 - Deser pomarańczowy foto
8
Pomarańcze razem z sosem rozłożyć do szklanek.
Krok 8 - Deser pomarańczowy foto
9
Mleko dokładnie rozmieszać z resztą serka waniliowego. Wsypać do niego krem w proszku, ubić na sztywno.
Krok 9 - Deser pomarańczowy foto
10
Krem rozłożyć na pomarańczach. Na wierzchu ułożyć pozostawione cząstki pomarańczy, oprószyć czekoladą z młynka.
Krok 10 - Deser pomarańczowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak