Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny torcik

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4
mąka tortowa 3 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
cukier waniliowy 16 g
cukier 3 łyżka
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczka

Masa

budyń waniliowy 1
budyń śmietankowy 1
mleko 700 ml
masło 125 g
cukier

Dodatkowo

polewa czekoladowa 50 g
mleko 2 łyżka
kolorowa posypka
ciastka

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny torcik

Kroki postępowania

1
Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek i białka ubić na sztywno z obydwoma cukrami. Potem nadal ubijając dodaj żółtka i wymieszaj.
Krok 1 - Wielkanocny torcik  foto
2
Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i łopatkę delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Wielkanocny torcik  foto
3
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25-30 minut.
Krok 3 - Wielkanocny torcik  foto
4
Biszkopt wystudzić
Krok 4 - Wielkanocny torcik  foto
5
i przekroić na pół na dwa krążki. Przed smarowaniem masą biszkopty nasączyć np. herbatą.
Krok 5 - Wielkanocny torcik  foto
6
Masa : 2/3 mleka wlać do garnka i zagotować. Budynie wsypać do reszty mleka, dodać cukier do smaku, wymieszać i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając. Chwilę gotować aż budyń zgęstnieje i wystudzić. W misce utrzeć miękkie masło o cały czas ucierając dodawać porcje budyniu. gdy masa jest gotowa przystąpić do składania ciasta. Przełożenie : Pierwszy biszkopt nasączyć i położyć na paterze lub talerzu, wyłożyć około 2/3 masy, rozprowadzić ją po placku i
Krok 6 - Wielkanocny torcik  foto
7
przykryć nasączonym drugim krążkiem. Resztą masy posmarować wierzch i boki tortu i
Krok 7 - Wielkanocny torcik  foto
8
dookoła na przemian udekorować ciastkami. Można obwiązać je wstążką i tak zostawić do ścięcia się ciasta co uchroni ciastka przed ich odklejeniem.
Krok 8 - Wielkanocny torcik  foto
9
W kąpieli wodnej rozpuścić polewę z mlekiem i polać nią ciast a na koniec posypać posypką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 9 - Wielkanocny torcik  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 24.03.2016 22:43
śliczny torcik
Małgorzata9 11.04.2014 21:05
smakowicie wygląda
iziona 11.04.2014 20:38
Idealna ozdoba swiatecznego stołu :)
Beata999 11.04.2014 19:21
Ładnie,świątecznie ozdobiony.
Róża1 11.04.2014 14:20
wspaniały !!!!!!!!!!!!
Ewelina1991 11.04.2014 14:02
śliczny torcik :)
dodi 11.04.2014 13:49
apetyczny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak