Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEB BABUNI

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 2 szkl
mąka pszenna 2 szkl
zakwas do chleba 3/4 szkl
drożdże 20 g
woda ciepła 1,5 szkl
sól 1 łyżka

Porada

Chleb najlepiej przechowywać w drewnianym chlebaku . Taki chlebek jest dobry przez kilka dni .

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEB BABUNI

Kroki postępowania

1
Mąki przesiewamy do dużej miski , wlewamy wodę i zakwas , dodajemy drożdże ,, mieszamy ciasto przez 5 minut .
Krok 1 - CHLEB BABUNI foto
2
Zostawiamy przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia .
Krok 2 - CHLEB BABUNI foto
3
Rozpuszczamy sól w wodzie (2 łyżki ciepłej wody) i wlewamy do ciasta .
Krok 3 - CHLEB BABUNI foto
4
Zagniatamy rzadkie ciasto przez kolejne 5-7 minut .
Krok 4 - CHLEB BABUNI foto
5
Ciasto musi być dobrze napowietrzone , mają się robić bąbelki powietrza .
Krok 5 - CHLEB BABUNI foto
6
Przekładamy do długiej blaszki uprzednio nasmarowanej tłuszczem .
Krok 6 - CHLEB BABUNI foto
7
Ciasto wyrównujemy , wstawiamy do piekarnika na około 40-50 minut . Pieczemy 30 minut w 200 C , potem w 180 C .
Krok 7 - CHLEB BABUNI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 24.02.2017 09:50
wygląda apetycznie, tylko schrupać
Smaczna_B 11.04.2014 18:11
zakwas mam na bieżąco , bo codziennie go dokarmiam , spróbujcie piec w domu chleb , bo to naprawdę super sprawa , ja już nie kupuję
Danka 09.04.2014 22:28
super chlebek
Aannkaa82 09.04.2014 19:04
Fajny chlebek, niestety nie posiadam jeszcze zakwasu :(
wirtualnykucharz 09.04.2014 18:03
wspaniały , domowy najzdrowszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak