Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suszony indyk

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec z indyka 1 kg
cukier 1/2 szklanka
sól 1/2 szklanka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
ząbki czosnku 3
majeranek 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Suszony indyk

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Dokładnie obtoczyć mięso w cukrze. Włożyć do lodówki na 24 godziny, co jakiś czas wylewać powstały płyn.
Krok 1 - Suszony indyk foto
2
Mięso umyć z cukru, osuszyć i obtoczyć w mieszance soli. Włożyć do lodówki na kolejne 24 godziny.
Krok 2 - Suszony indyk foto
3
Opłukać mięso z soli, wytrzeć i natrzeć sprasowanym czosnkiem, papryką ostrą wędzoną (wcześniej nie mogłam dodać tego składnika do listy) i majerankiem. Włożyć do lodówki na dobę.
Krok 3 - Suszony indyk foto
4
Po tym czasie włożyć mięso do pończochy.
Krok 4 - Suszony indyk foto
5
Powiesić w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Zostawić na 4 doby. Kroić w bardzo cienkie plasterki.
Przepis znajduje się na moim blogu Kuchenne rozterki początkującej blogerki http://gorzko-gorzki.blogspot.com/
Krok 5 - Suszony indyk foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 31.03.2014 13:46
smakowity udziec
Izabela77 31.03.2014 12:15
wygląda rewelacyjnie
Noruas 30.03.2014 20:16
Prezentuje się wyśmienicie!
Smaczna_B 30.03.2014 18:05
świetny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak