Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z orzechami
Kroki postępowania
Połączyć składniki na kruche ciasto, schłodzić następnie wyłożyć nim tortownice, pozostawiając 1/3 ciasta na wierzch placka. Następnie podpiec w temperaturze 250 stopni na złoty kolor i posypać orzechami zmieszanymi z wiórkami kokosowymi
( połową całej ilości mieszanki).
Jabłka obrać, zetrzeć , usmażyć z cukrem i cynamonem.
Masę jabłkową wyłożyć na podpieczone ciast z orzechami. Posypać resztą orzechów z wiórkami kokosowymi , przykryć resztą ciasta i dopiec w temperaturze 170 stopni. W międzyczasie ubić 4 białka na sztywno, dodać cukier , posiekane orzechy i wyłożyć na placek pod koniec pieczenia. Zmniejszając temperaturę do minimalnej, zarumienić na złoty kolor pianę na placku i wystudzić w otwartym wyłączonym piekarniku.