Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rodzynkowa babka herbaciana

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
cukier 150 gram
masło 150 gram
żółtko jajek 5 sztuk
herbata 2 szklanki mocnej, zapażonej
Soda oczyszczona Prymat 1 płaska łyżeczka
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
rodzynki 150 gram

Porada

Babka jest wilgotna, dobrze się przechowuje i szybko się ją robi. Doskonała do przygotowania, gdy nie mamy dużo czasu na pracę w kuchni, a mamy ochotę na coś słodkiego. Polecam.

Przepis i sposób przygotowania na: Rodzynkowa babka herbaciana

Rodzynki zaparzamy około 5 minut w herbacie. Odcedzamy je i studzimy zarówno rodzynki jak i herbatę. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodając żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę, wcześniej wymieszaną z sodą i proszkiem na przemian z herbatą. Na koniec mieszając ciasto już łyżką dodajemy rodzynki. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 50 min w 180ºC.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.03.2014 13:54
Piec taką na święta.
kasienka23 30.03.2014 11:28
pyszna babka!
Agata3 30.03.2014 09:58
do kawki w sam raz;)
kloruś 29.03.2014 22:42
chętnie wypróbuje przepis... brzmi bardzo zachęcająco :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak