Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z opieńkami i makaronem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 700 g opieńki
ziemniaki 5-6 szt.
włoszczyzna suszona 1 łyżka drobna
mleko odtłuszczone 2 szkl.
masło 1 łyżka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
lubczyk świeży 1 gałązka
Sól czosnkowa jodowana Prymat
koper świeży
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Makaron kolanka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z opieńkami i makaronem

Opieńki oczyścić i pokroić - udusić w niewielkiej ilości wody. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem gałązki świeżego lubczyku - nie odlewać. Połączyć ziemniaki i grzyby razem z wywarami, doprawić do smaku, dolać mleko i gotować razem przez kilka minut, aż ziemniaki zmiękną. Osobno ugotować makaron, odcedzić i zahartować zimną wodą - rozłożyć do talerzy i posypać posiekanym koperkiem. Gotową zupę doprawić ostatecznie do smaku i dodać łyżkę masła - mieszać do rozpuszczenia. Gorącą zupą zalać makaron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.04.2014 15:40
Ja także bardzo lubię zupki grzybowe, dlatego poza sezonem staram się mieć zamrożone grzyby :) Ta jest właśnie z mrożonych.
adelajda 28.03.2014 18:33
lubię zupy grzybowe
w mojej kuchni 28.03.2014 17:29
pyszny obiad podano, zupa rarytas
agnieszka214 28.03.2014 15:55
lubie dania z grzybami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak