Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona w marynacie ziołowo- czosnkowej podana z sosem pieczeniowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg
Marynata do mięs klasyczna Prymat 1 szt
majeranek 1 łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 2 łyżeczki
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat szczypta
curry szczypta
olej 5 łyżek
czosnek ząbki 12 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
sos pieczeniowy 1 szt

Porada

Czas marynowania zależy od wielkości kawałka mięsa, im większa tym dłużej powinien pozostać w marynacie. Im dłużej marynujemy tym lepiej.

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona w marynacie ziołowo- czosnkowej podana z sosem pieczeniowym

Kroki postępowania

1
Do miski wlewamy olej, wrzucamy do niego majeranek, bazylie, oregano, marynatę do mięs, szczyptę papryki słodkiej czerwonej, curry, sól ziołową, przyprawę do wieprzowiny. Wyciskamy 6 ząbków czosnku i wrzucamy ziele angielskie. Wszystko razem mieszamy. Następnie wkładamy szynkę w marynatę i nacieramy marynatą i odstawiamy na minimum 6 godzin do lodówki.
Krok 1 - Szynka pieczona w marynacie ziołowo- czosnkowej podana z sosem pieczeniowym foto
2
Zamarynowaną szynkę przekładamy do worka do pieczenia. Na wierzch układamy liście laurowe oraz pokrojone ząbki czosnku w plasterki.
Krok 2 - Szynka pieczona w marynacie ziołowo- czosnkowej podana z sosem pieczeniowym foto
5
Tak gotową szynkę polewamy resztą marynaty i zapinamy szczelnie worek do pieczenia i wkładamy do piekarnika na około 150' , pieczemy około godzinę.
Krok 3 - Szynka pieczona w marynacie ziołowo- czosnkowej podana z sosem pieczeniowym foto
6
Po około godzinie przekuwamy worek i podpiekamy około 10 min. Wyjmujemy naszą szynkę i kroimy na części.
Krok 4 - Szynka pieczona w marynacie ziołowo- czosnkowej podana z sosem pieczeniowym foto
7
Gotowy kawałek szynki wykładamy na talerzyk i polewamy wcześniej przygotowanym sosem pieczeniowym.
Krok 5 - Szynka pieczona w marynacie ziołowo- czosnkowej podana z sosem pieczeniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 17.08.2014 12:13
pyszne miesko
Kejti 06.04.2014 22:02
Super mięsko,zjadłabym chętnie :-)
2milutka 05.04.2014 15:00
pysznie!!!
gosia56 05.04.2014 14:17
pyszne mięsko ;)
jowant 05.04.2014 13:56
palce lizać :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak