Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz pomidorowy z łopatki wieprzowej

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

koncentrat pomidorowy 3 łyżki
śmietana 30% 50 ml
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
masło 2 łyżki
łopatka bez kości 70 dag
ziele angielskie 3 kulki
kostka mięsna 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz pomidorowy z łopatki wieprzowej

Łopatkę wieprzową dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na maśle przysmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
Całą zawartość patelni przekładamy do większego rondla, przekładamy do niego pokrojone mięso, wrzucamy kostkę mięsną i ziele angielskie, zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu. Po 30 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, pieprz i sól, nadal dusząc sos pod przykryciem, gdy mięso będzie już miękkie, a część sosu odparowała, dolewamy znowu odrobinę wody, doprowadzamy do wrzenia a na koniec nasz gulasz zalewamy śmietanką, ciągle mieszając. Przygotowany gulasz możemy podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak