Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki żurek

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa wiejska 2 pętka
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
seler 1 kawałek
ziele angielskie 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Majeranek suszony Prymat
śmietana
sól do smaku
pieprz
jajko ugotowane na twardo
żurek 300 ml zakwas

Porada

Polecam dodać do żurku garstkę kiszonej kapusty w trakcie gotowania. Kapusta nadaje fajny, kwaskowaty smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki żurek

Kiełbasę pokroić w plasterki, zalać w garnku wodą, dodać obrane warzywa (marchewkę pokroić w małe kostki), wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości warzyw. Następnie wlać zakwas na żur i zaprawić zupę śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ugotować jajka na twardo i podawać razem z żurkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak