Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony dietetyczny

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki ćwikłowe 1 kilogram
włoszczyzna 1 pęczek
cebula biała 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
sok z cytryny z 1/2 sztuki
mąka 1 łyżka
mleko 1 szklanka
koperek do posypania
jajko ugotowane na twardo 3 sztuki
woda 1,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony dietetyczny

Sposób przygotowania:

Buraki dokładnie umyć, zetrzeć na tarce, zalać 1,5 litra gorącej wody i odstawić na kilka godzin. Z włoszczyzny ugotować wywar, przecedzić i połączyć z przecedzonym naparem buraczanym. Przyprawić do smaku, solą i cukrem. Podprawić mlekiem rozrobionym z mąką i zagotować. Następnie zaprawić sokiem z cytryny, posypać koperkiem, zamieszać - nie gotować. Podać z gotowanymi jajami na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak