Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona marchewka na ostro w sosie orzechowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż basmati 20 dag
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
sól
cebula 1
czosnek ząbki 2
marchewka 1 kg
olej do smażenia 1 łyżka
masło orzechowe 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
curry 1 łyżka
bulion warzywny 300 ml
pieprz
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona marchewka na ostro w sosie orzechowym

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki .Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy marchewki i chwilę smazymy. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i pieprzem cayenne. Zalewamy bulionem i dusimy do miękkości marchewek. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Ewentualnie dodajemy odrobinę bulionu. Nakładamy porcje ryżu, posypujemy cynamonem, marchewki dekorujemy natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak