Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada malinowo-chałwowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4 szt
kisiel 1 szt

Masa

masło lub margaryna 20 dag
budyń 1 szt
mleko 1 1/2 szklanki
chałwa 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada malinowo-chałwowa

Ciasto: białka ubić na sztywno, dodawać żółtka i cukier i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kisiel w proszku. Miksować aż składniki się połączą. Upiec biszkopt. Po upieczeniu gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę i zawinąć w rulon. Masa: budyń ugotować na mleku, odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć, dodać chałwę, na koniec dodać zimny budyń i ucierać aż powstanie gładka masa. Odstawić do lodówki aby masa stwardniała. Ciasto rozwinąć, 3/4 masy rozsmarować na ciasto i zwinąć. Resztę masy nałożyć na wierzch rolady. Udekorować posypką (cukrową i czekoladową) oraz serduszkami czekoladowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 06.05.2014 11:25
Super taka rolada :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak