Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki wieprzowe z szynki w sosie własnym

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała 1 szt
czosnek ząbki 2 ząbki
mąka pszenna 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sos pieczeniowy 1 łyżka
Cebula suszona Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz
olej do smażenia
szynka wieprzowa 6 plastrów

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wieprzowe z szynki w sosie własnym

Plastry szynki wieprzowej dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Gdy plastry są zbyt grube możemy je rozbić delikatnie tłuczkiem, następnie oprószamy solą, pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Gdy mięso się podsmaży zalewamy wodą, wrzucamy pokrojoną cebulę i ząbki czosnku, dusimy pod przykryciem na małym ogniu, po 30 minutach dodajemy suszoną cebulkę, pieprz, słodką paprykę i ostrą, łyżkę sosu pieczeniowego w proszku, całość dusimy jeszcze pod przykryciem ok 10 min, na koniec dodajemy mąkę, aby nieco zagęścić sos.
Tak przygotowane bitki w sosie nadają się już do podania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cranberry 31.03.2014 19:53
smaczny obiadek :)
Megg 31.03.2014 19:03
pyszne na obiadek
Konczi 31.03.2014 18:40
wyglądają pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak