Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik pieczony z sosem śmietanowym.

5.0
(30)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 1 szt
śmietana kremówka 250 ml
cebula 1 szt
wino białe wytrawne 200 ml
sok z cytryny 1 łyżka
masło 2 łyżki
marchewka 3 szt
tymianek
Rozmaryn suszony Prymat
Majeranek suszony Prymat
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat
mąka 1 łyżka
groszek zielony 10 dag
pieczarki 10 dag

Porada

Marchewkę, groszek i pieczarki można upiec osobno i wyłożyć obok królika w śmietanie. Będą ciekawym akcentem kolorystycznym całego dania.

Przepis i sposób przygotowania na: Królik pieczony z sosem śmietanowym.

Kroki postępowania

1

Sprawionego, umytego królika pokroić na 6 części -skoki, łapy i comber.

Krok 1 - Królik pieczony z sosem śmietanowym. foto
2

Włożyć do naczynia, polać winem, łyżką octu, dodać pokrojoną cebulę, zioła i marynować kilka godzin.

Krok 2 - Królik pieczony z sosem śmietanowym. foto
3

Wyjęte mięso osuszyć, posypać solą i pieprzem. Dobrze zrumienić na maśle z wszystkich stron przełożyć do brytfanki i piec około 40 min w temperaturze 200 stopni. Dołożyć umyte i obrane warzywa i grzyby. W czasie pieczenia polewać mięso wytworzonym sosem.

Krok 3 - Królik pieczony z sosem śmietanowym. foto
4

Pod koniec pieczenia zalać królika śmietaną wymieszaną z mąką i piec jeszcze 10min. Można wyjąć kilka marchewek, do późniejszej dekoracji.

Krok 4 - Królik pieczony z sosem śmietanowym. foto
5

Upieczonego królika przełożyć na półmisek, polać sosem obłożyć marchewkami, groszkiem i pieczarkami. Przybrać zieleniną. Podawać z ryżem.

Krok 5 - Królik pieczony z sosem śmietanowym. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michi616 02.06.2019 15:58
A co z tymi pieczarkami i marchewką?
Doradca Smaku 03.06.2019 09:25
Możesz upiec razem z mięsem. Warzywa i grzyby możesz upiec osobno (jeśli młode marchewki, to 180 stopni ok. 20 minut), i podać do mięsa.
Michi616 02.06.2019 15:56
Witam. A jakieś informacje na temat pieczenia(temperatura)?
Doradca Smaku 03.06.2019 09:21
Piec w temperaturze 200 stopni.
Wiesława1 02.09.2016 07:31
Świetna propozycja
Andrzej132 14.11.2015 13:34
smaczny przepis :)
mirosława4 01.05.2014 21:17
smaczne i zdrowe mięsko
kuklik 01.05.2014 14:19
tylko pozazdrościć takich pyszności
msmariusz 08.04.2014 23:46
pyszny przepis
Izabela77 01.04.2014 15:03
wspaniały królik;)
monia2005 01.04.2014 14:24
właśnie również czytałam z ciekawością przepis zastanawiając się co to są za ""kuleczki"" danie wygląda bardzo smacznie ,ciekawy pomysł z tymi pieczarkami
Christopher 31.03.2014 20:20
@Anna133.Te "kuleczki "to pieczarki.Cieszę się, że się podobają.Nacinasz główkę nie do końca podstawy w odstępach ,trochę pod kątem i wyjmujesz takie plasterki.
Renata9 31.03.2014 17:40
pyszne i delikatne mięsko
Anna133 31.03.2014 16:31
a co to te kuleczki ponacinane tak ładnie ? całośc rewelacja jak zawsze u ciebie
Sylwia26 31.03.2014 16:09
ale smakołyki
Kolorowa 31.03.2014 16:08
Bardzo smacznie wygląda ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak