Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ryżowo - wiśniowa pod bezową czapą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1/2 l
ryż krótkoziarnisty 125 g
sól 1 szczypta
wiśnie bez pestek 1/2 słoika 720ml
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier kryształ 80 g
jaja 2
aromat waniliowy kilka kropel
masło 30 g
sok z cytryny 1 łyżka
czekolada deserowa 1/2
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryżowo - wiśniowa pod bezową czapą

Zagotowujemy melko z szczyptą soli. Wsypujemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu ok 30 min, odstawiamy do wystygnięcia. Wiśnie odcedzamy, odlewamy odrobinę soku a resztę zagotowujemy z 15 g cukru. W pozostawionym soku mieszamy mąkę i wlewamy do soku. Chwilę gotujemy, dodajemy wiśnie. Odstawiamy do wystudzenia.
Oddzielamy białka od żółtek. Ucieramy masło z 15g cukru, dodajemy żółtka i aromat waniliowy. Mieszamy z ryżem i wykładamy do natłuszczonej formy do zapiekania. Na wierzchu rozprowadzamy kisiel wiśniowy i pieczemy 30 min w 180 st.
Ubijamy białka z 50 g cukru i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Przekładamy do szprycki i wyciskamy porcje masy na zapiekankę. Pieczemy jeszcze ok 10 min aż piana się zrumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 31.03.2014 16:19
wygląda jak kawał tortu smacznego
Ania84 31.03.2014 14:22
zapiekankę można polać rozpusczoną czekoladą :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak