Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kotleciki rybne w sosie słodko-kwaśnym wg. Jamiego Olivera

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kotleciki

filet z dowolnej ryby 2 duże
krewetki duże 6-7
natka pietruszki 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
jajko 1
pieprz do smaku
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
cynamon pół łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat pół łyżeczki

sos słodko-kwaśny

papryka czerwona pół
marchew 1
cebula dymka ze szczypiorkiem 3
groszek zielony pół szklanki
ananas z puszki 4 plastry
sok ananasowy z puszki pół szklanki
sos sojowy 2 łyżki
sos chili 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
mąka kukurydziana 1,5 łyżki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka

dodatkowo

ryż 1 torebka
olej do smażenia

Porada

Jest to troszkę zmodyfikowany przepis Jamiego z programu "Saving Meals". Polecam, wyszło pysznie no i zdecydowanie taka potrawa poprawia humor! :)

Przepis i sposób przygotowania na: kotleciki rybne w sosie słodko-kwaśnym wg. Jamiego Olivera


filety z ryby i krewetki osuszyć i zmielić (można drobno posiekać), doprawić natka, sokiem z cytryny ,solą, pieprzem
oraz skórką z cytryny. Całość wymieszać, dodać jajko i trochę bułki tartej tak aby całość nie była zbyt kleista.
Następnie wyrobić kotleciki. Do bułki tartej dodać mieszankę imbiru,cynamonu oraz kminu rzymskiego (w oryginalnym przepisie Jamie użył przyprawy chińskiej, ja postanowiłam użyć zamiennika) kotleciki
panierować i smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia się z każdej strony.Następnie odłożyć na papier ręcznikowy i
odsączyć od namiaru tłuszczu.
Ryż gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu.
Marchew i dymkę kroimy w plastry, paprykę i ananasa w kostkę. Na rozgrzanej oliwie dodajemy warzywa i chwilę smażymy.
Następnie dodajemy ananasa i zmniejszamy ogień. Chwilę smażymy po upływie ok. 3-4 minut dodajemy mąkę kukurydzianą.
Sok z ananasa mieszamy z sokiem z cytryny, sosem chili oraz sosem sojowym. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy
warzywa oraz ananasa. Całość gotujemy (można dodać 3-4 łyżki wody, jeśli sos będzie zbyt gęsty). Gotujemy aż
marchew będzie al dente,wtedy dodajemy groszek (ja wrzuciłam mrożony). Gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
Przygotowany sos lejemy do miseczki z ryżem podajemy z pulpecikami i posypujemy szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 22.12.2014 17:40
wyglądają smacznie
Zdzisław 01.04.2014 07:42
smaczne danie jest na talerzu
IwonaDD 31.03.2014 13:53
pysznie sie prezentują
halina17 31.03.2014 13:15
Dobre kotleciki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak