Przepis i sposób przygotowania na: kotleciki rybne w sosie słodko-kwaśnym wg. Jamiego Olivera
filety z ryby i krewetki osuszyć i zmielić (można drobno posiekać), doprawić natka, sokiem z cytryny ,solą, pieprzem
oraz skórką z cytryny. Całość wymieszać, dodać jajko i trochę bułki tartej tak aby całość nie była zbyt kleista.
Następnie wyrobić kotleciki. Do bułki tartej dodać mieszankę imbiru,cynamonu oraz kminu rzymskiego (w oryginalnym przepisie Jamie użył przyprawy chińskiej, ja postanowiłam użyć zamiennika) kotleciki
panierować i smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia się z każdej strony.Następnie odłożyć na papier ręcznikowy i
odsączyć od namiaru tłuszczu.
Ryż gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu.
Marchew i dymkę kroimy w plastry, paprykę i ananasa w kostkę. Na rozgrzanej oliwie dodajemy warzywa i chwilę smażymy.
Następnie dodajemy ananasa i zmniejszamy ogień. Chwilę smażymy po upływie ok. 3-4 minut dodajemy mąkę kukurydzianą.
Sok z ananasa mieszamy z sokiem z cytryny, sosem chili oraz sosem sojowym. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy
warzywa oraz ananasa. Całość gotujemy (można dodać 3-4 łyżki wody, jeśli sos będzie zbyt gęsty). Gotujemy aż
marchew będzie al dente,wtedy dodajemy groszek (ja wrzuciłam mrożony). Gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
Przygotowany sos lejemy do miseczki z ryżem podajemy z pulpecikami i posypujemy szczypiorkiem.