Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z cebulą, pieczarkami i boczkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 25 dag
margaryna 13 dag
olej 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
woda 1/4 szklanki
Farsz:
boczek 20-30 dag
cebula 3 sztuki
pieczarki 0,5 kilograma
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka
DODATKOWO:
ser 20 dag
pomidor 1 sztuka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z cebulą, pieczarkami i boczkiem

1. Mąkę, margarynę, olej, sól i wodę dodajemy do miski. Szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

2. Dno i boki naczynia żaroodpornego wykładamy schłodzonym ciastem. Nakłuwamy. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy np. fasolą i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, zdejmujemy obciążenie i papier i ponownie wstawiamy do piekarnika na 5 minut.

Farsz:
1. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w średnią kostkę. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Cebulę i pieczarki dusimy na patelni z rozgrzanym olejem do momentu aż woda wyparuje. Przyprawiamy solą, pieprzem i kucharkiem.

2. Boczek kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z uduszoną cebulą i pieczarkami.

3. Na ciasto wykładamy farsz. Posypujemy startym serem. Pomidora myjemy, osuszamy i kroimy plastry. Układamy na startym serze.

4. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i zapiekamy 30 minut.

Rada: Boczek można zastąpić dowolną wędliną. Tarta doskonale smakuje z sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aleksa123 03.08.2015 12:44
pyszne danie
Kasiaaa 05.04.2015 21:07
Na obiadek lub kolację :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak