Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron po chińsku

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron chiński 125 g
filet z kurczaka 1 pojedynczy
marchewka 1 szt
seler 1/4 szt
grzyby mun kilka sztuk
pora kawałek
papryka 1/2 szt
imbir 1 cm
sos sojowy 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron po chińsku

Kurczaka pokroić w paseczki, wymieszać z 1 opakowaniem marynaty chińskiej w płynie, przykryć i wstawić do lodówki. Namoczone wcześniej grzyby pokroić w paseczki, pora w półplasterki, paprykę, marchewkę i selera w zapałkę. Makaron zalać wrzątkiem, pozostawić na 4 minuty i odcedzić.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju arachidowego, wrzucić kurczaka i podsmażyć przez 3-4 minuty. Mięso wyjąć, dolać łyżkę oleju, wrzucić marchewkę i selera, podsmażyć 2-3 minuty, dodać grzyby, paprykę i pora. Wymieszać. Dodać starty imbir. Ciągle mieszając smażyć 5 minut na dużym ogniu. Dodać mięso i makaron, smażyć kolejne kilka minut. Polać 1 łyżką sosu sojowego.

Na koniec rozmieszać mąkę ziemniaczaną w wodzie z moczenia grzybów i zalać nią smażący się makaron. Dokładnie wymieszać i po 2 minutach gotowe :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czarrna 12.03.2014 08:37
Ja też bardzo lubię orientalne inspiracje, dlatego często przygotowuję takie dania :)
Barbara13 10.03.2014 13:55
lubię takie dania :)
Anna169Hosz 09.03.2014 20:38
Lubię takie "miksy".

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak