Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciastka migdałowe

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

migdały siekane 70 gram
cukier puder 70 gram
jaja 2 sztuki
masło 40 gram
mąka 35 gram
płatki migdałowe 1 do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: ciastka migdałowe

Masło ucieramy z cukrem pudrem, wbijamy białka nieustannie mieszając.
Zmielone uprażone i rozdrobnione migdały mieszamy z mąką, dodajemy do masy białkowej. Blachy smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i znowu smarujemy masłem (inaczej nie uda się sprawnie zdjąć ciastek) Układamy na nich po 1 łyżeczce ciasta, które rozprowadzamy mokrą łyżką, tworząc cieniutkie placki. Każde ciastko posypać płatkami migdałowymi (ja migdały dodałam do ciasta).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na około 10 minut. Ciastka są gotowe gdy brzegi staną się rumiane, a środek pozostanie blady. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe ciastka musimy szybko formować na wałku i odkładać do ostudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 25.04.2014 07:49
muszą być pyszne
Kejti 11.03.2014 23:02
Uwielbiam ciasteczka migdałowe :-)
Renata9 09.03.2014 17:28
ciekawe te ciasteczka, może je wypróbuję
adelajda 09.03.2014 16:58
dobre ciastka
Juleczka20 09.03.2014 16:43
pyszne ciacha
Tahitha 09.03.2014 16:40
uwielbiam migdały :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak