Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy placek z orzechami i bezową pianką

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
jajko 6 szt.
cukier puder 350 g
masło lub margaryna 250 g
śmietana 2 łyżki
kakao 2 łyżki
orzechy włoskie 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
dżem

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy placek z orzechami i bezową pianką

Mąkę przesiać do miski. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło/margarynę, żółtka, 200 g cukru pudru, śmietanę, proszek do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 3 części - jedną większą i dwie mniejsze. Jedną z mniejszych części zagnieść z kakao.

Jasną, największą część ciasta, rozwałkować i przełożyć do blachy o wymiarach około 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować dżemem ( najlepiej użyć porzeczkowego lub wiśniowego ). Na to wyłożyć część ciasta z kakao i posypać posiekanymi orzechami.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 150 g cukru pudru. Ubitą pianę wyłożyć na orzechy. Na sam wierzch zetrzeć pozostałą jasną część ciasta.

Piec około 50 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 09.03.2014 22:04
Fajne jest
jowant 09.03.2014 14:05
na pewno dobry :)
Mniam 09.03.2014 13:45
Lubię to ciasto!
as28 09.03.2014 13:37
mniam mniam
Agata3 09.03.2014 13:12
bardzo smaczne ciasto:)
dodi 09.03.2014 13:05
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak