Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone mięso po arabsku

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina mielona o,4 kg
czosnek 1 ząbek
imbir 1 mały kawałek
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
kurkuma 1 łyżeczka
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczka
kolendra mielona 1/2 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 50 g
jaja 1
miód 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone mięso po arabsku

Kroki postępowania

1
Patyczki lub szpadki namoczyć w wodzie. Czosnek, imbir obrać i drobno posiekać. Dodać do mięsa razem z cynamonem, kurkumą, kolendrą, kardamonem, kminkiem, bułką tartą, jajem, miodem. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Mielone mięso po arabsku foto
2
Masę podzielić na 8 porcji. Formować kiełbaski długości ok. 15 cm i nadziewać na patyczki, mocno docisnąć i posmarować olejem.
Krok 2 - Mielone mięso po arabsku foto
3
Ułożyć na grillu i piec na złoty kolor ze wszystkich stron, ok. 20 minut (w piekarniku z termoobiegiem piekę w 180 stopniach).
Krok 3 - Mielone mięso po arabsku foto
4
Podawać np. z chlebkiem do kebabu i humusem.
Przepis znajduje się na moim blogu Kuchenne rozterki początkującej blogerki http://gorzko-gorzki.blogspot.com/
Krok 4 - Mielone mięso po arabsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 25.04.2014 21:47
mmm pyszne mięsko))
mysza75 11.03.2014 18:29
fajne mięsko
Kejti 09.03.2014 09:26
Fajne mięsko :-)
Koper 08.03.2014 22:22
Robię podobne, mój mąż je uwielbia :)
adelajda 08.03.2014 19:55
robię czasami
Pyszota 08.03.2014 19:00
oj, muszę wypróbować
gosia47-47 08.03.2014 18:21
bardzo bardzo smaczne :D
Sylwia26 08.03.2014 18:08
apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak