Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skordalia ziemniaczana.

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki gotowane w mundurkach 25 dag
czosnek 2 ząbki
ocet balsamiczny 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
sól
pieprz czarny

Przepis i sposób przygotowania na: Skordalia ziemniaczana.

Kroki postępowania

1
Skordalia to rodzaj puree sporządzany np .z ziemniaków, migdałów czy namoczonego chleba..Wyśmienita alternatywa dla hummusu.W Grecji skordalię podaje się z rybą.
Ziemniaki ,najlepiej mączne, ugotować w łupinach ,obrać i przecisnąć przez praskę,albo po prostu utłuc.
Krok 1 - Skordalia ziemniaczana. foto
2
Ostudzić ,dodać zmiażdżony czosnek ,ocet i oliwę .
Przyprawić solą i czarnym pieprzem,wymieszać widelcem.
Krok 2 - Skordalia ziemniaczana. foto
3
Skordalia ziemniaczana jest naprawdę smaczna ,jeżeli lubimy czosnek.
Krok 3 - Skordalia ziemniaczana. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 22.03.2017 08:28
no i rzeczywiście ziemniaki muszą być wysokoskrobiowe (takie na kluski i pierogi) oraz muszą być ugotowane w skórkach, bo to zupełnie inny smak, niż gotowane po obraniu!
Habibi 22.03.2017 08:24
a ja zamiast octu balsamicznego używam jabłkowego i dodaję pastę z anchois
DorotaZ 08.03.2014 20:19
To musi być pyszne:)
Romanowka 08.03.2014 19:47
nigdy nie jadłam takiej potrawy, ale skład zapowiada ciekawy smak
Lidzia 08.03.2014 18:54
Zabieram przepis.
gosia47-47 08.03.2014 18:21
ciekawe :D
Gabi44 08.03.2014 18:04
Ciekawy przepis.
Renata9 08.03.2014 17:29
nigdy tego nie jadlam, ale wydaje mi się, że jest to smaczne
bazylka 08.03.2014 17:24
Jadłam kiedyś skordalię,rzeczywiście pyszna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak