Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe ślimaki z miętowym twarogiem i miętą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szkl
drożdże 5 dkg
mleko 2% ok 3/4 szkl
jajko 1 szt
sól szczypta
oliwa 6 łyżek
Nadzienie:
twaróg
mięta pare listków
budyń śmietankowy 1 opak
mleko 2% 150 ml
masło 1 łyżka
cukier 3 łyżki
lukier do polania

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe ślimaki z miętowym twarogiem i miętą

Kroki postępowania

1
Około 300-350 g miętowego, swojskiego twarogu zmieliłam dwukrotnie (przepis na twaróg w moich przepisach krok po kroku).
Krok 1 - drożdżowe ślimaki z miętowym twarogiem i miętą foto
2
NADZIENIE:
Zagotowałam 100 ml mleka, dodałam cukier i masło. w 50 ml rozrobiłam budyń i dodałam do wrzącego mleka. Mieszałam. Wyszedł bardzo gęsty budyń. Do jeszcze ciepłego dałam twaróg. Doprawiłam jeszcze troszkę cukrem. Wymieszałam.
Krok 2 - drożdżowe ślimaki z miętowym twarogiem i miętą foto
3
CIASTO:
Mleko podgrzałam, dodałam drożdże. Jak się rozpuściły, wymieszałam z mąką, oliwą, jajkiem i solą. Wyrobiłam ciasto. Powinno być zbite, tak by dało się wałkować. W razie czego można dodać mąki lub ciepłego mleka.

Rozwałkowałam.
Wyłożyłam na nie masę budyniowo-twarogową i położyłam trochę rozmrożonej mięty. Całość zwinęłam w rulon.
Krok 3 - drożdżowe ślimaki z miętowym twarogiem i miętą foto
4
Ciasto kroiłam na paski około 5 cm.

Położyłam na folię aluminiową i piekłam w 180 stopniach do zrumienienia, około 25 minut.
Krok 4 - drożdżowe ślimaki z miętowym twarogiem i miętą foto
5
Podałam polane lukrem.

Smacznego :)
Krok 5 - drożdżowe ślimaki z miętowym twarogiem i miętą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1508 09.03.2014 22:25
Ciekawa propozycja ;-)
Kejti 09.03.2014 17:23
Bardzo ciekawe połączenie :-)
Romanowka 08.03.2014 19:51
bardzo lubię aromat mięty! Z pewnością by mi smakowały
paula99926 08.03.2014 18:12
jeśli ktoś lubi miętę, to owszem, smaczne ;)
Lis 08.03.2014 17:53
Z pewnością bardzo smaczne te drożdżówki:)
adelajda 08.03.2014 17:30
lubię drożdżowe wypieki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak