Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w cieście kokosowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 3 szt
jajko 1 szt
mąka pszenna 3/4 szklanki
woda gazowana 3/4 szklanki
wiórki kokosowe 10 dkg
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
cukier wanilinowy 1 opkowanie
cukier kryształ
cynamon Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w cieście kokosowym

Kroki postępowania

1
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać żółtko, cukier waniliowy i szczyptę soli, następnie dodać tyle wody gazowanej, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na koniec dodać wiórki kokosowe i ubite na sztywną pianę białko.
Krok 1 - Jabłka w cieście kokosowym foto
2
Jabłka umyć, obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w grubsze plasterki. Każdy kawałek jabłka obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Krok 2 - Jabłka w cieście kokosowym foto
3
Każdy plasterek jabłka zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 3 - Jabłka w cieście kokosowym foto
4
Jabłka smażyć na złoty kolor i osączać nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem pudrem i udekorowane listkiem mięty. U mnie z kieliszkiem porto :)
Krok 4 - Jabłka w cieście kokosowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 08.03.2014 14:43
pyszne!!!!
Lidzia 08.03.2014 13:50
Pyszne, podobnie robię banany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak