Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 26: Pierś z indyka z warzywami

5.0
(52)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z indyka 500 g
seler naciowy 1 szt.
cukinia 1 szt.
por 1 szt.
papryka żółta 1 szt.
papryka czerwona 1 szt.
pomidory pelati 1 puszka
masło 50 g
oliwa
Pieprz biały mielony Prymat
Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 26: Pierś z indyka z warzywami

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy selera odcinając z każdej łodygi końcówkę i skrobiąc go. Następnie kroimy go w paski o średniej długości. Umytą wcześniej cukinię kroimy w dłuższe prostokątne cząstki. Pora tniemy w paski o podobnej do cukinii i selera długości. To samo robimy z papryką żółtą i papryką czerwoną.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 26: Pierś z indyka z warzywami foto
2
Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy paski selera oraz pora i podsmażamy. Dodajemy odrobinę wody i smażymy aż warzywa będą lekko chrupiące. Po tym czasie na patelnię wrzucamy paprykę żółtą i paprykę czerwoną. Mieszamy warzywa, doprawiamy je solą, ziołami prowansalskimi oraz pieprzem białym i smażymy dalej przez kilka minut. Po tym czasie do smażących się chrupiących wciąż warzyw dorzucamy paski cukinii, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 26: Pierś z indyka z warzywami foto
3
Indyka przyprawiamy z obu stron solą, ziołami prowansalskimi, przyprawą do indyka oraz pieprzem białym mielonym. Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy kawałki indyka. Smażymy krótko (zależnie od wielkości mięsa – kilka minut) z każdej strony tak, by mięso się „zamknęło”.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 26: Pierś z indyka z warzywami foto
4
Indyka wykładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem z patelni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 - 190 na 12-13 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 26: Pierś z indyka z warzywami foto
5
Pomidory pelati wykładami do miski i rozgniatamy je delikatnie. Następie taką masę dodajemy na patelnię do smażących się warzyw, całość mieszamy i smażymy kolejnych kilka minut. Jeśli potrawka jest za sucha, można dodać trochę wody. Do smażącego się ragoût dodajemy trochę masła i porządnie mieszamy czekając aż się rozpuści i zagęści potrawkę. Ragoût warzywne jest gotowe.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 26: Pierś z indyka z warzywami foto
6
Indyka wyjmujemy z piekarnika i układamy go na wyłożone wcześniej na talerze gotowe warzywne ragoût. Danie jest gotowe do podania.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 26: Pierś z indyka z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 08.02.2016 18:19
Jutro zrobię :)
Czarnula666 26.04.2015 14:50
Robie podobnie. Bardzo smaczne danie i zdrowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak