Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pizza z mąki zytniej na chrupiącym spodzie

5.0
(115)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka żytnia 1/2 kg
woda letnia 250 ml
drożdże 30 gram
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżeczki
kasza manna 5 dag

Składniki do pizzy

pieczarki 15 dag
szynka 10 dag
cukinia 1 szt.
pomidor 1 szt.
oliwki 10 dag
kukurydza 1 puszka
papryka czerwona 1 szt
przecier pomidorowy 1 szt
ser mozarella 15 dag
ser żółty 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: pizza z mąki zytniej na chrupiącym spodzie

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Do szklanki odlać odrobinę wody, dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Do miski wsypać pozostałą część mąki, dodać sól, oliwę, rozczyn drożdżowy i resztę wody. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min. 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Krok 1 - pizza z mąki zytniej na chrupiącym spodzie foto
2
W między czasie przygotować składniki- ja pieczarki z papryką lekko podsmażam z odrobiną soli, pieprzu i oregano.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, posypaną kaszą manną (dzięki niej ciasto po upieczeniu będzie chrupiące, jednocześnie będzie się wygodnie formować, bez ryzyka przyklejenia do stolnicy). Rozciągnąć na powierzchnie całej blachy (lub formy pod pizzę).
Krok 2 - pizza z mąki zytniej na chrupiącym spodzie foto
3
Ciasto posmarować przecierem lub ketchupem. Zetrzeć część sera, ułożyć składniki i wierzch posypać pozostałą częścią sera.
Piec przez około 10-15 minut w temp. 220 stopni.
Krok 3 - pizza z mąki zytniej na chrupiącym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał 06.09.2022 19:00
Bardzo słaby przepis, nie polecam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak