Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 16: Stek z gęsi w sosie porto z grzybami

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gęś 2 piersi
porto 70 ml
borowiki suszone 50 g
masło 100 g
olej do smażenia
rosół z kury 300 ml
szalotka 2 szt.
Pieprz biały mielony Prymat
Kminek cały Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 16: Stek z gęsi w sosie porto z grzybami

Kroki postępowania

1
Piersi z gęsi układamy na desce skórą do dołu i ścinamy z góry kawałki mięsa, tak aby powstał płaski filet. Jeśli poza mięso wystają kawałki skóry z tłuszczem możemy je odcinać. Mięso posypujemy solą oraz pieprzem czarnym.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 16: Stek z gęsi w sosie porto z grzybami foto
2
Każdą z piersi zwijamy w rulon i związujemy sznurkiem. Posypujemy wierzch niewielką ilością soli i pieprzem białym.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 16: Stek z gęsi w sosie porto z grzybami foto
3
Rulony smażymy z każdej strony na złocisty kolor, na patelni z mocno rozgrzanym olejem. Usmażone rulony przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy odrobiną pozostałego tłuszczu i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w zależności od grubości rulonów 8 do 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 16: Stek z gęsi w sosie porto z grzybami foto
4
Namoczone wcześniej borowiki kroimy w cienkie paski, szalotkę w kostkę. Smażymy razem na tłuszczu pozostałym ze smażenia gęsi. Po chwili dolewamy porto. Czekamy aż porto nieco odparuje i doprawiamy do smaku kminkiem. Następnie dodajemy wywar i ponownie odparowujemy.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 16: Stek z gęsi w sosie porto z grzybami foto
5
Na koniec dodajemy masło, zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy aż masło się rozpuści. Gęsinę wyjmujemy z piekarnika, zbieramy sznurek i obtaczamy w sosie.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 16: Stek z gęsi w sosie porto z grzybami foto
6
Podajemy na talerzu polaną sosem.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 16: Stek z gęsi w sosie porto z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak