Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 1: Risotto z parmezanem

5.0
(109)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 250 g (risotto)
grzyby suszone 15 g
parmezan 100 g (starty)
szalotka 3 szt.
czosnek 1 ząbek
oliwa
rosół warzywny 0,7 litra
masło 40 g
natka pietruszki
bazylia kilka listków
Pieprz biały mielony Prymat
oregano
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 1: Risotto z parmezanem

Kroki postępowania

1
Czosnek i szalotki bardzo drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek.
Krok 1 - Doradca Smaku II,  odc. 1: Risotto z parmezanem foto
2
Gdy szalotki lekko się zeszklą wsypujemy suchy ryż i małe kawałki grzybów. Całość chwilę podsmażamy mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił.
Krok 2 - Doradca Smaku II,  odc. 1: Risotto z parmezanem foto
3
Następnie wlewamy wywar warzywny, w takiej ilości, tak aby przykryć ryż. Zmniejszamy ogień i pozwalamy wywarowi odparować. Co jakiś czas mieszamy. Następnie ponownie dolewamy wywaru ponad poziom ryżu i mieszamy. Czynność powtarzamy aż ryż będzie odpowiednio miękki (ok. 20 minut).
Krok 3 - Doradca Smaku II,  odc. 1: Risotto z parmezanem foto
4
Gdy ryż jest już miękki doprawiamy całość do smaku pieprzem białym, solą morską, oregano oraz posypujemy startym na tarce o dużych oczkach parmezanem. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy masło i mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku II,  odc. 1: Risotto z parmezanem foto
5
PODANIE:
Gotowe risotto wykładamy na talerz, dekorujemy listkami świeżej bazylii i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Krok 5 - Doradca Smaku II,  odc. 1: Risotto z parmezanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak