Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 59: Hiszpańskie gazpacho

5.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidory 4 szt.
papryka czerwona 1 szt.
papryka zielona 1 szt.
ogórek 1 szt.
czosnek 1,5 ząbka
cebula 1/2 szt.
ocet winny 60 ml
oliwa 60 ml
rosół warzywny 1/2 litra
pieczywo tostowe 125 g
tymianek
Papryka słodka mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 59: Hiszpańskie gazpacho

Kroki postępowania

1
Z pieczywa tostowego odkrawamy skórkę i kroimy w kostki. Zalewamy połową porcji bulionu i połową porcji octu winnego. Miseczkę wkładamy do lodówki na min. 3 godziny.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 59: Hiszpańskie gazpacho foto
2
Pomidora kroimy w kawałki. Ogórka drylujemy i miąższ również kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i całość wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone pół papryki czerwonej i pół zielonej oraz pokrojony czosnek.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 59: Hiszpańskie gazpacho foto
3
Dolewamy resztę porcji octu, oliwę z oliwek i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką mieloną i tymiankiem. Tak przygotowane warzywa wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 59: Hiszpańskie gazpacho foto
4
Pozostałe połówki papryki czerwonej i zielonej oraz pomidora kroimy w drobną kostkę i odkładamy do miseczki. Miskę z warzywami wyjmujemy z lodówki, warzywa wrzucamy do blendera, dodajemy ok. 1/3 ich objętości namoczonego pieczywa i dokładnie blendujemy.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 59: Hiszpańskie gazpacho foto
5
W razie potrzeby podlewamy wywarem warzywnym by ułatwić rozdrabnianie.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 59: Hiszpańskie gazpacho foto
6
Po zblendowaniu przelewamy chłodnik przez sito przecierając łyżką aż do uzyskania gładkiej masy.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 59: Hiszpańskie gazpacho foto
7
Chłodnik wlewamy do talerzy, posypujemy pokrojonymi wcześniej w kosteczkę warzywami i podajemy. Bon apetit!
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 59: Hiszpańskie gazpacho foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak