Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia II, odc. 6. Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

5.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 500 g
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 opakowanie
ziemniaki 8 szt. (ugotowane, plastry)
cebula 2 szt. (pokrojone w kostkę)
czosnek 3 ząbki (posiekane)
por 1 szt. (posiekana biała część)
śmietana kremówka 500 ml
żółty ser 1 szklanka (tarty)
jajko 2 szt.
olej rzepakowy (do smażenia)
Party Dip Czosnkowy Prymat 1 opakowanie
majonez 100 g
jogurt naturalny 50 g
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat (do smaku)
Gałka muszkatołowa mielona Prymat (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia II, odc. 6. Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

Kroki postępowania

1
Party Dip Czosnkowy wymieszać dokładnie z jogurtem i majonezem, następnie odstawić do lodówki.
Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 6. Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami foto
2
W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć na nim cebulę, białą część pora i czosnek. Zeszklić ok. 5 minut. Następnie dodać mięso, doprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego i dusić przez około 20 minut. Na patelni podsmażyć ziemniaki oprószone przyprawą do ziemniaków. W misce roztrzepać 2 jajka, dodać śmietanę i doprawić gałką muszkatołową.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 6. Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami foto
3
W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno podsmażone mięso, podsmażone ziemniaki i zalać śmietaną połączoną z jajkami.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 6. Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami foto
4
Całość posypać serem i doprawić na koniec przyprawą do ziemniaków. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 160 - 180°C.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 6. Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami foto
5
Aromatyczną zapiekankę podawać z Party Dipem Czosnkowym, posiekaną pietruszką i szczypiorkiem. Smacznego!
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 6. Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 05.02.2019 17:04
Mnie by smakowała, lubię ziemniaczane zapiekanki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak