Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 40: Żeberka w sosie barbecue

5.0
(111)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

żeberka wieprzowe 1 kg
olej
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Sos barbecue

rosół warzywny 0,5 l
miód 3 łyżki
Musztarda kremska Prymat 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 100 g
sos worcestershire 4 łyżeczki
Goździki całe Prymat
wino czerwone wytrawne 200 ml
oliwa
cebula 2 szt.
czosnek 1 szt.
papryka czerwona 2 szt.
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 40: Żeberka w sosie barbecue

Kroki postępowania

1
Żeberka przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy trochę oleju i smażymy 7-10 minut by nabrały koloru.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 40: Żeberka w sosie barbecue foto
2
Zalewamy tłuszczem z patelni. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 - 180 stopni C na ok. 35 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 40: Żeberka w sosie barbecue foto
3
By przygotować sos barbecue do rondelka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i poszatkowany czosnek. Podsmażamy chwilę i dodajemy pokrojoną drobno paprykę czerwoną. Wszystko mieszamy i smażymy. Po chwili dolewamy wino czerwone, dodajemy miód i koncentrat pomidorowy. Wszystko porządnie mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 40: Żeberka w sosie barbecue foto
4
Teraz dodajemy 2 łyżki musztardy kremskiej, sos worcestershire oraz bulion warzywny. Całość mieszamy i gdy sos się zagotuje, dodajemy 5-6 goździków. Sos gotujemy jeszcze przez ok. 35 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 40: Żeberka w sosie barbecue foto
5
Po upływie tego czasu przelewamy sos do blendera i miksujemy.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 40: Żeberka w sosie barbecue foto
6
Zblendowany sos wlewamy z powrotem do garnka i doprawiamy szczyptą soli i papryką ostrą mieloną. Całość mieszamy.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 40: Żeberka w sosie barbecue foto
7
Wyjmujemy żeberka z piekarnika, smarujemy obficie sosem barbecue z obu stron i wkładamy je z powrotem do piekarnika na co najmniej 1,5 godziny. Zmniejszamy temperaturę do 120 – 130 stopni C. Co 15 - 20 minut zaglądamy do piekarnika żeby przełożyć żeberka na drugą stronę i upewnić się, ze nie są wyschnięte.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 40: Żeberka w sosie barbecue foto
8
Po niecałych 2 godzinach wyjmujemy żeberka na talerz i smarujemy obficie sosem barbecue. Danie można podawać. Bon apetit!
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 40: Żeberka w sosie barbecue foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

oliwiao
oliwiao 05.10.2016 18:57
Przepis wypróbowałam - żeberka cud miód! Naprawdę warte polecenia :-)
Megi 09.02.2015 08:13
wyglądają apetycznie
Mniam 08.06.2014 13:24
Dzięki tym żeberkom zaczęła się moja przygoda z DS :) Oczywiście przepis wypróbowałam i było bardzo smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak