Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 37: Kapusta faszerowana

5.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kapusta włoska 1 szt.
mięso mielone wieprzowe 150 g (z dodatkiem boczku)
cielęcina 150 g
marchew 1 szt.
por 1 szt.
natka pietruszki
pomidor 4 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 1 szt.
jajko 2 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
Musztarda rosyjska Prymat
rosół warzywny 1 kostka
Kminek cały Prymat
tymianek
Liść laurowy suszony Prymat
cukier 1 szczypta
olej do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 37: Kapusta faszerowana

Kroki postępowania

1
Z kapusty włoskiej wybieramy największe liście. Do mocno osolonej wrzącej wody wkładamy liście na ok. 2 minuty. Po tym czasie wkładamy je do naczynia z bardzo zimną wodą. Dzięki temu podczas pieczenia zachowają świeży zielony kolor.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 37: Kapusta faszerowana foto
2
Następnie przygotowujemy farsz. Do miski wkładamy mięso cielęce oraz mięso wieprzowe z odrobiną boczku. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem i wbijamy 1 całe jajko i 1 żółtko. Wszystko mieszamy. Dodajemy poszatkowany ząbek czosnku, a całość posypujemy kilkoma szczyptami bułki tartej i ponownie mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 37: Kapusta faszerowana foto
3
By przygotować wywar warzywny marchewkę kroimy w średniej wielkości kostkę. Tak samo kroimy pora oraz cebulę, szatkujemy natkę pietruszki i wyciskamy lub kroimy w drobną kostkę ząbek czosnku.Do garnka wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy wszystkie składniki. Podsmażamy przez ok. 2,5 minuty.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 37: Kapusta faszerowana foto
4
Po tym czasie zalewamy zimną wodą. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy kostkę warzywną i pozostawiamy całość do zagotowania.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 37: Kapusta faszerowana foto
5
Przygotowane wcześniej liście kapusty faszerujemy mięsem, zawijamy w saszetki i nadajemy formę. By kapusta nie rozpadła się w trakcie pieczenia możemy obwiązać saszetki sznurkiem.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 37: Kapusta faszerowana foto
6
Faszerowaną kapustę układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy wywarem warzywnym. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze ok. 160 – 180 stopni przez nieco ponad pół godziny.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 37: Kapusta faszerowana foto
7
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Na patelni podsmażamy cienkie piórka cebuli, a po chwili dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory. Doprawiamy tymiankiem, liściem laurowym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Z faszerowanych kapust zdejmujemy sznurek i układamy je w gorącym sosie pomidorowym na patelni pokrywając je sosem również od góry.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 37: Kapusta faszerowana foto
8
Gdy całość się zagrzeje, danie wykładamy na talerz i podajemy z musztardą. Bon apetit!
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 37: Kapusta faszerowana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak