Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą

5.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 4 szt.
majonez 100 ml
chrzan tarty
łosoś wędzony 100 g
makrela wędzona 100 g
natka pietruszki
szczypiorek
Koperek suszony Prymat
bazylia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
cytryna 1 szt.
pomidorki cherry kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą

Kroki postępowania

1
Jajka Mimosa
Aby przygotować jajko Mimosa za pomocą łyżeczki wyciągamy żółtko z ugotowanego jajka i wrzucamy do miseczki.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą foto
2
Dodajemy odrobinę chrzanu i majonezu, przyprawiamy do smaku solą oraz natką pietruszki i mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą foto
3
Jajka faszerowane łososiem
Kroimy drobno wędzonego łososia, dodajemy niewielka ilość majonezu, posiekany szczypiorek i mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą foto
4
Jajka faszerowane wędzoną makrelą
Makrele obieramy ze skóry i oddzielamy od ości.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą foto
5
Następnie kroimy, i podobnie jak w przypadki jajek z łososiem, dodajemy majonez, posiekany szczypiorek i mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą foto
6
Jajka z ziołami
Do miseczki dajemy majonez, bazylię, koperek, natkę pietruszki i odrobinę posiekanego szczypiorku.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą foto
7
Mieszamy z niewielka ilością chrzanu i rozgniecionego żółtka.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą foto
8
Wszystkie przygotowane farsze odkładamy do lodówki żeby stężały. Następnie używając rękawa cukierniczego bądź łyżeczki faszerujemy połówki jajek.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą foto
9
Dekorujemy kawałkami cytryny, pomidorkami cherry i szczypiorkiem.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą foto
10
Bon apetit.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak